Thursday, February 6, 2014

6. nap

Orommel jelentem mindenkinek, hogy jol vagyok, nem ettek meg a kanibalok, sem a vizilovak. A nap sem egetett meg egyelore, mar kezd szep, Afrikahoz illo szinem lenni.

Ma felhivott edesanyam, azzal koszontott, hogy "muzungu how are you", ez jo jel, azt jelenti o is olvassa a blogot. Szia anyu!!

Meselek nektek roviden a kenyai oktatasi rendszerrol: az altalanos iskola 8. osztalyig tart, ezt egy orszagos vizsga zarja le, innen kezdodik a liceum, ami 4 ev, tehat nagyon hasonlit a mi rendszerunkhoz. Az iskola januarban vagy februarban kezdodik es decemberig tart, 3 felev van, koztuk 2-3 hetes vakacio. Eddig egyszeru. A bonyolodas ott kezdodik, hogy csak az altalanos iskola ingyenes, a liceumert mar fizetni kell. Es nem is keveset. Hazigazdam 13 eves lanya holnap indul a liceumba, egy bentlakasos iskolaba. Samwel megmutatta a beiratkozasi levelet. Ilyeneket olvastam benne: a tandij egy evre 50.000 kenyai schilling, ami nagyjabol 600 dollar. Minden lanynak kotelezoen vinni kell tobbek kozott a kovetkezoket: egy matrac, egy mosdotal, egy veder (vizet hordani a mosakodashoz), egy muanyag karosszek, 2 kek szinu lepedo, egy agyterito, egy tanyer, egy pohar, egy kanal, egy par fekete borcipo, tanszerek, tankonyvek, stb. Samwel szerint mindezek beszerzese belekerul meg kb. 30.000 schillingbe. Hat ezen egy kicsit elgondolkoztam, es eszembe jutottak az Bolyais evek, amikor egy utazotaskaval koltoztunk be a bentlakasba, nem kellett matracot vinni. Az is eszembe jutott, hogy milyen szerencsesek vagyunk, hogy egy olyan helyre szulettunk, ahol ingyenes az oktatas. Ilyen koltsegek mellett, hogy is tudnanak fejlodni es tanulni a kenyai gyerekek?! Samwel lanya, Maggy nagyon szerencses, hogy tanulhat, de sajnos nagyon kevesen vannak hasonlo helyzetben.

Kicsit vidamabb dolgokrol is meselek: talalkoztam mar Kofi Annannal, Muhammad Alival, Obamaval, meg hasonlo hires emberekkel, a kenyaiak nagyon lelemenyesek a gyerekek nevadasaban. Van egy kis Balazs is itt, az otthoni Halmen Balazs keresztfia. Szoval lassan a magyarok is kezdik meghoditani Kenyat.

Probalok fotokat is posztolni, de azzal fogadtak ma itt a Cybercafe-ban, hogy "the connection is very very very very very slow today" (lehet, hogy volt meg vagy ket "very" a mondatban).

Udv mindenkinek.

4 comments:

  1. Udv neked is es varunk sok sok kepet :P es elmenyt Puszik

    ReplyDelete
  2. Na, csak jo nekunk a roman oktatasi rendszer dragi tovarasi.... v-am spuuuus!!!
    Eljen Marga es Androneasca, eljen a roman oktatas!!! ... Lajcsi,

    ReplyDelete
  3. Tudd meg, hogy bizony olvassuk többen is a blogodat, úgyhogy légyszíves írjál minél többet és tegyél fel képeket (a very very very very slow internet ellenére is ;) ) UI: a képeken még elég fehérnek tűnsz, úgyhogy kérek update-et az afrikai színedről ;)

    ReplyDelete
  4. Balazs ekezettel vagy ekezet nelkul? :)

    ReplyDelete