Monday, February 17, 2014

Luo elet

Samwel csaladja a luo torzshoz tratozik. Ez azt jelenti, hogy nem egy, hanem ket idegen nyelvet beszelnek a kornyzetemben: az egyik a swahili, ami Kenya hivatalos nyelve (az angol mellett), a masik pedig a luo. Itt a szigeten mindenki luo nyelvet beszel, sokan vannak akik nem tudnak swahili nyelven (foleg azok, akik nem jartak iskolaba). Az iskolaban a tanitas angolul folyik, minden tantargyat angolul tanulnak a gyerekek, ez melle kulon tantargykent tanuljak a swahilit. Kezdek en is par szot megtanulni a luo nyelvbol: erokaman (koszonom), amosi? (hogy vagy?), pii (viz). Nem egyszeru feladat, mivel sem a luo, sem a swahili nem hasonlit egyetlen altalam ismert nyelvhez, de odaig mar eljutottam, hogy kulonbseget tudok tenni a ket nyelv kozott.

Na ki tud nekem mondani egy hires luo embert? Na jo, segitek: talan a leghiresebb luo Barack Obama, az edesapja szulofaluja kb. 40 km-re van Rusinga szigettol. Persze Obama mar Hawaii-on szuletett (allitolag), de attol meg luo szarmazasu.

Itt a szigeten mindenki kereszteny, komoly vallasoktatas folyik az iskolakban is. Sokfele felekezethez tartoznak az emberek, sok kis templom van (inkabb kis hazikok, nem a mi templomainkhoz hasonlitanak, egyszeru kis hazak, ahol az emberek vasarnaponkent osszegyulnek imadkozni). Samwel csaladja a Power of Jesus Around the World nevu felekezethez tartozik. Vasarnap elmentem veluk templomba. Csak egy egyszerubb szertartas volt, mert nem volt jelen az "igazi" lelkesz, helyette egy helyi no vezette a szertartast, akit "church leader"-nek nevezte. Inkabb asszonyok es gyerekek voltak jelen, es igy zajlottak a dolgok: sokat enekelnek, enekles kozben nagyon hevesen tapsolnak, majd a heves taps egy nagyon intenziv bunvallo imaba fordul, ahol szinte mindenki elkezd sirni. Ez haroszor is megtortent a 2 oras szertartas alatt. Kozben torteneteket meselnek a Bibliabol, van egy hosszabb "predikacio", majd a vegen egy kotetlen beszelgetes, amikor mindenki elmeselheti a tapasztalatait, esetleg problemait.

Temetesen is voltam mar, egy idos asszonyt temettek valamelyik nap itt a faluban. A temetes szertartasa hasonlit ahhoz, ami nalunk van, par kulonbseggel. Az egyik az, hogy nincs temeto, a csaladi haz moge temetik a halottakat, es csak egy korakassal jelolik a sirhelyet. Lattam mar olyan hazat, ami mogott sok ilyen korakas volt, de a regebbiek mar annyira osszemosodnak a kornyezettel, hogy nemigazan lehet kivenni, hogy pontosan hany sirhely is van ott. Na szoval a temetes: nagyon sokan osszegyulnek, csalad, rokonsag, baratok, a templom reszerol tobb kepviselo is eljon. Tobben is felszolalnak, roviden beszelnek az elhalalozott eleterol, majd adomanyokat fogadnak a jelenlevoktol (nem viragot hoznak, hanem kis penzbeli hozzajarulas a temeteshez). Ami nekem furcsa volt, hogy az egyik felszolalo nagyon politikus hangon beszelt (ez feltunt annak ellenere, hogy nem ertem a nyelvet), aztan Samwel elmondta, hogy jol sejtettem, bizony egy kornyekbeli politikus is eljott a temetesre, es ha mar ott volt, hat kicsit kampanyolt. Ez a szokas errefele, a politikusok kampanyolasra hasznaljak a temetest, mert ugye sok ember gyul ossze ilyenkor, eljonnek annak ellenere, hogy nincs kozuk a halott csaladjahoz.

No comments:

Post a Comment