Wednesday, February 12, 2014

A csalad


Bemutatom a csaladot: jobbrol: Lilian, az elso feleseg, Maggy (aki penteken ment el bentlakasos liceumba), Amos, Helida (igen, majdnem van meg egy Hilda a csaladban :), Rachel, Charity, az asztalon pedig Obama konyokol. Bal felen a csalad masik resze: Betty, a masodik feleseg, David es Balazs. Kozepen Samwel, a csaladfo.

Azt hiszem a "culture shock" legnagyobb resze szamomra a poligamia. Nagyon nehezen tudom felfogni, hogy el a ket feleseg egymas mellett. Kulon hazuk van, kulon konyha, teljes onallosagban elnek. En meg nem lattam oket beszelgetni, de allitolag jo viszonyban vannak.

Egy masik nagy kulonbseg a mi kulturankhoz kepest az, hogy a gyerekek nagyon fontos szerepet kapnak a haztartasban: mosogatni jarnak a tora, vizet hoznak, Charity es Amos 15 litres vederben hozzak a vizet. Szamomra hihetetlen, hogy milyen erejuk van ezeknek a gyerekeknek. Nem kell felreerteni, ez nem azt jelenti, hogy kemenyen dolgoztatjak a gyerekeket, egyszeruen csak kiveszik a reszuket a hazimunkaban, mert az anya nem birja egyedul elvegezni a teendoket.

A no szerepe: hat el kell mondjam, hogy itt Kenyaban a nok hordjak a vallukon az egesz vilagot! Foznek, mosnak, vizet hoznak, hordjak a nehez zsak lisztet, gyereket nevelnek, abszolut mindent ok vegeznek a haz korul, az apa hazajon, es leul a megteritett asztalhoz. Persze az apa az, aki dolgozik, megszerzi azt a penzt, amibol megel a nagy csalad. Mindenkinek sok gyereke van, nagyra becsulik a gyerekeket, a hagyomany szerint a nagy csalad gazdagsagot jelent.

No comments:

Post a Comment